Onderwijs‎ > ‎

Coöperatief leren

Op de Stek passen wij het Coöperatief leren toe.
 
Coöperatief leren staat voor:
  • daagt leerlingen uit tot actief en constructief leren;
  • stimuleert interactie tussen leerlingen;
  • benut verschillen tussen leerlingen als kansen om van elkaar te leren;
  • levert een bijdrage aan het realiseren van een goed pedagogisch klimaat.
Leerlingen leren met coöperatief leren elkaar uit te dagen om samen ergens uit te komen. Zoals bij het rekenonderwijs geldt het antwoord niet meer alleen, het wordt steeds belangrijker om zelf strategieën te vinden om een probleem op te lossen. Het zijn geen kale sommen meer.
Met coöperatief leren zijn de leerlingen actief en constructief bezig met elkaar. Ze moeten niet met één werkvorm de som oplossen, maar ze gaan het elkaar uitleggen, verdedigen, uitdagen, toepassen of oefenen. Met een coöperatieve werkvorm zijn de leerlingen op meerdere niveaus en kanalen bezig.

Met coöperatief leren doen de leerlingen hun eigen deel, maar werken ook samen naar een gezamenlijk doel toe.
Hierdoor ontstaat er vanzelf interactie tussen de leerlingen. Ze gaan elkaar uitleggen hoe zij denken dat het moet gaan. Ze leren op deze manier van elkaar, leren elkaar kennen. De sociale redzaamheid wordt hierdoor getraind. Samenwerken is een belangrijk onderdeel van het leven. Met de werkvormen hebben ze een leidraad hoe ze het aan kunnen pakken.
De leerlingen leren met coöperatief leren samen te werken, naar elkaar te luisteren en de verschillen te zien, maar dan ook te waarderen.
Dit zorgt mede voor een betere pedagogische sfeer in de klas en school. De leerlingen krijgen met coöperatieve werkvormen ook meer kans om zich zelf te zijn en te laten zien. Dit zorgt dat de leerlingen ook beter in hun vel zitten en draagt bij aan de positieve sfeer.