Nieuws‎ > ‎

Fietshelm: voorkomen is beter dan genezen!

Geplaatst 3 mrt. 2011 08:38 door Robin Wijnants   [ 3 mrt. 2011 12:02 bijgewerkt ]
Op verzoek van een ouder leest u hieronder een stukje over het belang van het dragen van een fietshelm bij jonge kinderen. In de provincie Zeeland heeft de provinciale overheid zelf het initiatief genomen en een campagne opgestart die de naam “Coole kop, helm op!” heet.

Ouders werden voorgelicht en kinderen kregen een fietshelm van de provincie. Ik heb nog niet gehoord dat de provincie Utrecht met ditzelfde initiatief komt, maar wie weet? Kinderen zitten in ons land bijna dagelijks op de fiets. Eerst achterop bij hun ouders en later op hun eigen fiets.

Fietsen, kletsen met vriendjes en nog op het verkeer letten ook! Voor kinderen is het vaak heel lastig om veilig mee te doen in het verkeer. In landen als Zwitserland, Zweden en Duitsland is het dragen van een fietshelm al verplicht. Ook tijdens het wielrennen, skaten en snowboarden is het dragen van een helm de normaalste zaak van de wereld. Logisch, want een fietshelm beschermt kinderen tegen ernstige verwondingen aan het hoofd of gezicht.

Elk jaar moeten 1100 fietsers, jonger dan 18 jaar, in het ziekenhuis worden behandeld omdat ze verwondingen hebben aan hun hoofd of hersenen, nadat ze een fietsongeluk hebben gehad. Jonge kinderen raken in het verkeer sneller gewond doordat ze zelf een ongelukje krijgen dan dat ze door andere weggebruikers worden geraakt. Dit kan zijn doordat het kind met de fiets valt, tegen een stoeprand aan rijdt of omdat het fietsstuur omklapt en het kind omvalt.

Onderzoek heeft uitgewezen dat als kinderen een fietshelm zouden dragen er jaarlijks veel minder kinderen in het ziekenhuis zouden eindigen.
Tot zover deze belangrijke informatie!
Comments