Nieuws‎ > ‎

De dag dat Tommie 3 werd

Geplaatst 24 mrt. 2016 11:16 door Lydia van de Lek
Op 22 maart  kwam Theater De Kreet een voorstelling geven voor alle groepen 8: De dag dat Tommie 3 werd.

Als Tommy één jaar is, wordt hij, samen met zijn ouders, gevangen genomen en opgesloten in een Duits concentratiekamp. Voor zijn derde verjaardag tekent zijn vader, Bedrich Fritta, een boek voor hem. Een prentenboek over hoe de wereld van een kleine jongen eruit zou moeten zien, als er geen oorlog was. Een glas melk, een schaap, sneeuw om mee te spelen en een verjaardagstaart!

Tommy kent alleen maar honger, kou en angst. Kijkend door de onbegrijpende ogen van een kind, door de liefdevolle ogen van zijn ouders en door de ogen zonder mededogen van de fascisten, met als vertrekpunt de tekeningen van papa Bedrich, spelen en vertellen twee acteurs het beeld van het leven in een kamp.

 

 

De dag dat Tommy drie werd  Door Tom en Casper
Op 22 maart had de Stek een project, genaamd Tommy.

            Tommy was een jongen die in de oorlog werd geboren. Hij was joods. Op een dag werd hij 1 jaar en vielen de Duitsers Nederland binnen. De Duitsers zeiden dat Tommy en zijn ouders naar Theresienstadt moesten. Daar was een kamp waar ze naartoe gestuurd werden. Er was daar honger en kou. Tommy’s vader was tekenaar en moest van de Duitsers bouwtekeningen maken. Hij stal potloden en kaarsstompjes en in zijn “kamer” maakte hij tekeningen van Tommy die een dikke peuter was. Later stierven de ouders van Tommy en bleven alleen de buren die goede vrienden waren met Tommy’s familie. Die verzorgden Tommy tot de oorlog voorbij was. De vader van Tommy had van al die tekeningen een prentenboek gemaakt dat hij wou geven toen Tommy 3 werd. Helaas was dat te gevaarlijk en daarom verstopte de vader van Tommy het boek. De buren wisten precies waar het was en toen Tommy volwassen was, gaven ze het aan Tommy.

            Van dit onderwerp kregen we een voorstelling en moesten we een project maken.

Comments